25 Eylül 2009 Cuma

USB Diskler ve Tehlikeleri...

Tübitak UEKAE bünyesinde yürütülen bilgi güvenliği Web sitesinde, artık son kullanıcılar için de bir bölüm açılmış. Aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz web sitesinde bügün okuduğum bir mesajı paylaşmak istedim.

http://www.bilgiguvenligi.gov.tr/son-kullanici/index.php

Aşağıdaki linkte ayrıntılı bilgiler içeren USB belleklerdeki zararlı yazılımlara bir önlem olarak çok hoş bir yöntemden bahsediliyor.

http://www.bilgiguvenligi.gov.tr/teknik-yazilar-kategorisi/usb-disklerde-autorun-ile-gelen-tehlike.html?Itemid=6

Özetle bu küçük ama çok işlevsel olan atraksiyon şu şekilde icra ediliyor.
Bildiğiniz gibi USB Belleklerdeki zararlı yazılımlar, bellek içinde kök dizinde bulunan "Autorun.inf" isimli dosyanın çalışması ile bulaşıyor.

Peki USB Autorun.inf isimli bir klasörümüz olsa bu klasörümüz, gizli, sistem dosyası ve sadece okunabilir olsa, ne olurdu. Tabi ki zararlı yazılımın USB belleğe ilk bulaşma girişimi başa çıkardı, çünkü zaten aynı isimde bir klasör olduğundan, virüs autorun.inf dosyasını yaratamayacaktır. ;)

Aşağıdaki komutlarla bu işlemi kısa sürede yapmamız mümkün.

F:\>mkdir autorun.inf

F:\>attrib +s +h +r autorun.inf

F:\>attrib Autorun.inf
SHR F:\autorun.inf

16 Eylül 2009 Çarşamba

Drupal Üzerinde, "Seçilen ... ... dosyası yüklenemedi: hedef ... ... doğru girilmemiş" hatası...

Dün akşam Drupal üzerinde, ekli dosya isimlerinde ve içeriklerinde arama yapmak için "search files" modülünü ekledikten sonra Drupalin her sayfasında aşağıdaki gibi hata aldığımda, işten çıkıp eve gitmek için çok geç kalmıştım.

* Seçilen /home/imanicom/domains/imanbilgileri.com/public_html/sites/default/files/tmp/fileSyO6ym dosyası yüklenemedi: hedef sites/default/files/languages/tr_8026a980c9f6d4f89c6a8937d8685d4f.js doğru girilmemiş.
* Seçilen /home/imanicom/domains/imanbilgileri.com/public_html/sites/default/files/tmp/file6hlm6b dosyası yüklenemedi: hedef sites/default/files/languages/tr_8026a980c9f6d4f89c6a8937d8685d4f.js doğru girilmemiş.

Ekran Görüntüsü


Sitenin dil ayarlarını İngilizceye çektiğimde sorun yoktu, fakat Türkçe dil seçeneğinde hala aynı hata dönüyordu. Eklentiyi kaldırdım, yeni Türkçeleme pakedi kurdum ne yaptıysam hata düzelmedi. Son olarak aşağıdaki siteyi bulduğum
http://groups.drupal.org/node/21884

Pardus üzerinde çalıştırdığım Drupal 6 için "/var/www/localhost/htdocs/sites/default/files/languages/" klasörünün ismini değiştirdim. Tekrar sitede gezindiğimde "languages" klasörünün tekrar oluşturulduğuna dail bir mesaj aldım ve artık herşey düzgün çalışıyordu.

15 Eylül 2009 Salı

Adobe Flex Builder 3 Hakkında...

6. Sınıf öğrencisi olan kuzenim beni aradığında Flex'in ne olduğunu ilk defa duymuştum aslında. Adobe firmasının bir ürünü olduğunu öğrendiğimde daha da çok şaşırdım. Kısa bir uğraş sonucu internette Trial versiyonunu buldum ve indirdim. Tabi ki linklerini kuzene de gönderdim. Kuzen Sercan okulda Flex 3 ile sınıfça uğraşacaklarını fakat becerip beceremeyeceği hakkında bir takım kuşkuları olduğundan bahsede dursun, ertesi gün benim yaşayacağım şoktan haberim bile yoktu. Ertesi gün download lar bittiğinde kuruluma ilk ben başladım ve tamamlanmasının hemen ardından önce bir şok, arkasından hafif bir gülümseme. Evet Adobe firmasının Web sitesi dizaynı için tasarladığı Flex ürünü Eclipse altında çalışıyordu. Eclipse'e en büyük desteği veren IBM firmasının dışında Eclipse, daha çok, küçük firmaların yada open source projelerin, ortak olarak kullanıldığını gördüğüm bir platformdu. Özellikle IBM in Websphere RAD ortamı olarak kullanılan Eclipse üzerinde C, C++, COBOL, Python, Perl, PHP, Java, JSP, JSF, Ruby gibi dilleri aynı ortamdan dışarıya çıkmadan kullanabilirsiniz.

Eclipse hakkında daha fazla bilgi için;
http://en.wikipedia.org/wiki/Eclipse_%28software%29
linkine gözatabilirsiniz.

Plugin desteğine sahip yapısıyla her türlü ortamın ve her türlü dilin kullanılabileceği Eclipse platformunda Adobe firmasının bir ürününü de görmek sevindiriciydi. Hatta Adobe firmasının satın aldığı Macromedia firmasına ait olan Dreamweaver ürününün geleceği de düşündürücüydü.

Velhasıl ben ilk projeye başlarken, kuzenin Adobe Flex 3 lisans problemi ile boğuştuğunu ve programı başlatamadan hevesi kursağında kaldığını öğrendim.

http://blogs.adobe.com/flex/2008/02/serial_numbers_for_flex_builde.html
Sitesinde bahsedildiği gibi

%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Adobe\Flex\license.properties

dosyasını sildiğimde Flex 3 programı ve kuzen, artık engin okyanuslara yelken açabilirdi.

Adobe Flex 3 Pro Uygulamasının ekran görüntüsüne aşağıdan ulaşabilirsiniz.



Adobe Flex 3 ile ilgili aşağıdaki sitelere de göz atabilirsiniz.

Flex Dökümantasyonu
http://livedocs.adobe.com/flex/3/html/

Flex ile yapılmış siteler
http://flex.org/showcase/

Flex Örnekleri
http://blog.flexexamples.com/flex-3-codename-moxie/

Bir Haftada Flex Öğrenim Videoları
http://www.adobe.com/devnet/flex/videotraining/?promoid=EQHKI