15 Eylül 2009 Salı

Adobe Flex Builder 3 Hakkında...

6. Sınıf öğrencisi olan kuzenim beni aradığında Flex'in ne olduğunu ilk defa duymuştum aslında. Adobe firmasının bir ürünü olduğunu öğrendiğimde daha da çok şaşırdım. Kısa bir uğraş sonucu internette Trial versiyonunu buldum ve indirdim. Tabi ki linklerini kuzene de gönderdim. Kuzen Sercan okulda Flex 3 ile sınıfça uğraşacaklarını fakat becerip beceremeyeceği hakkında bir takım kuşkuları olduğundan bahsede dursun, ertesi gün benim yaşayacağım şoktan haberim bile yoktu. Ertesi gün download lar bittiğinde kuruluma ilk ben başladım ve tamamlanmasının hemen ardından önce bir şok, arkasından hafif bir gülümseme. Evet Adobe firmasının Web sitesi dizaynı için tasarladığı Flex ürünü Eclipse altında çalışıyordu. Eclipse'e en büyük desteği veren IBM firmasının dışında Eclipse, daha çok, küçük firmaların yada open source projelerin, ortak olarak kullanıldığını gördüğüm bir platformdu. Özellikle IBM in Websphere RAD ortamı olarak kullanılan Eclipse üzerinde C, C++, COBOL, Python, Perl, PHP, Java, JSP, JSF, Ruby gibi dilleri aynı ortamdan dışarıya çıkmadan kullanabilirsiniz.

Eclipse hakkında daha fazla bilgi için;
http://en.wikipedia.org/wiki/Eclipse_%28software%29
linkine gözatabilirsiniz.

Plugin desteğine sahip yapısıyla her türlü ortamın ve her türlü dilin kullanılabileceği Eclipse platformunda Adobe firmasının bir ürününü de görmek sevindiriciydi. Hatta Adobe firmasının satın aldığı Macromedia firmasına ait olan Dreamweaver ürününün geleceği de düşündürücüydü.

Velhasıl ben ilk projeye başlarken, kuzenin Adobe Flex 3 lisans problemi ile boğuştuğunu ve programı başlatamadan hevesi kursağında kaldığını öğrendim.

http://blogs.adobe.com/flex/2008/02/serial_numbers_for_flex_builde.html
Sitesinde bahsedildiği gibi

%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Adobe\Flex\license.properties

dosyasını sildiğimde Flex 3 programı ve kuzen, artık engin okyanuslara yelken açabilirdi.

Adobe Flex 3 Pro Uygulamasının ekran görüntüsüne aşağıdan ulaşabilirsiniz.



Adobe Flex 3 ile ilgili aşağıdaki sitelere de göz atabilirsiniz.

Flex Dökümantasyonu
http://livedocs.adobe.com/flex/3/html/

Flex ile yapılmış siteler
http://flex.org/showcase/

Flex Örnekleri
http://blog.flexexamples.com/flex-3-codename-moxie/

Bir Haftada Flex Öğrenim Videoları
http://www.adobe.com/devnet/flex/videotraining/?promoid=EQHKI

Hiç yorum yok: