26 Mart 2009 Perşembe

Ataba AT-408 Pil Şarj Cihazı...


Uzun zamandır kullandığım şarj makinesinden bir tane daha almayı planlıyorum.

Akıllı şarj özelliğine sahip olan bu şarj cihazı ile pillerinizi doldurmadan önce tamamiyle boşaltabiliyorsunuz. Böylelikle pillerinizin ömürünü arttırmış olacaksınız.
Bir de artık şarj tutmayan pilleriniz için kurtarma modu var ki, asıl ödülü bu özellik alıyor. Kurtarma modunda şarj tutmayan pilinizi üst üste 3 defa tam olarak doldurduktan sonra sonuna kadar boşaltıyor. Böylelikle pilin kimyasında oluşan tembelliğe (göbek yapmış :)) spor yaptırarak pili geri kazanabiliyorsunuz.
Yaklaşık 7 senedir kullandığım şarj aletinden memnuniyetimi sanırım bu blog bilgisi ile anlatabilmişimdir. Yerli yapımı olması da ayrı bir sevindirici durum.

Bu şarj cihazı ile AAA / AA / C / D ve 9V Ni-Cd ve Ni-Mh pilleri şarj edebilmeniz mümkün. 4 adet AAA, AA, C yada D pili ikili gruplar halinde ve ekstradan 2 adet 9V pili tekli grup halinde şarj edebileceğiniz bu cihazın yeni modellerinde 4 pili de aynı anda şarj edebilme özeliği gelmiş.

Özetle cihaz budur, tek geçerim.

Bilgilerinize :)

 blog it

Drupal İçerik Yönetim Sistemi Dosya Yükleme Sınırı...

Şirket içinde kullandığımız Drupal sitemize bugün dosya upload u yaparken bir sorun ile karşılaştım. Upload yapılacak max dosya boyutunun 2MB olduğu uyarısı beni şok etti.
Kısa bir araştırma ve gözden kaçan bir satır sonucu uzun bir uğraş sonrası aşağıdaki dosyalarda bahsedilen satırları eklemeniz yada satırı bulup değiştirmeniz sonucu dosya uploadunu istediğiniz kadar arttırabiliyorsunuz. 30 MB dosya upload u için, Pardus 2008.2 kurulu sitemimde aşağıdaki satırları düzenledim.

-------------------------------------------------------------
php.ini file: /etc/php/php.ini

post_max_size = 30M
upload_max_filesize = 30M
--------------------------------------------------------------
settings.php: /var/www/htdocs/sites/default/settings.php

ini_set('post_max_size', '30000000');
ini_set('upload_max_filesize', '30000000');
--------------------------------------------------------------
.htaccess: /var/www/htdocs/sites/default/files/.htaccess

php_value upload_max_filesize 30M
php_value post_max_size 30M
--------------------------------------------------------------

Ayrıntılı bilgi için
"http://drupal.org/node/97193"

23 Mart 2009 Pazartesi

Split ve Cat ile dosya bölme ve birleştirme

Linuxmasasi.com dan günün birinde mutlaka işe yaracak bir ipucu
clipped from www.linuxmasasi.com
Split ve Cat ile dosya bölme ve birleştirme
split ve cat araçları ile bir dosyayı istediğiniz boyutta ve sayıda parçaya ayırabilir, geri birleştirebilirsiniz. Split, basit bir mantıkla işleyerek dosyayı belirtilen byte’dan itibaren böler. Bu sayede dosyalarınızı istediğiniz ortamlara sığdırabilirsiniz.
Bu mantıkla bölme işlemi yapan uygulamaların parça dosyalarını cat ile birleştirebilirsiniz (örn Windows altındaki HjSplit). Ancak rar gibi uygulamalar bölerken kendi yöntemini kullandığı için, birleştirdiğiniz dosya muhtemelen bozuk olacaktır.
Dosya Bölme
Diyelim ki elimizde 90 mB’lık bir dosya var.

~ $ ls -lh

toplam 90MB

-rw-rw-r--  1 seqizz users  90M Jul 23 18:18 deneme.avi

Bölelim, diyelim ki 10mB’lık parçalara ayıracağız. hemen bir hesap

10 * 1024 = 10240

 

~ $ split -b 10240k deneme.avi

Dosya Birleştirme

Şimdi de cat ile xa ile başlayan ne var ne yok birleştirelim. Bildiğiniz gibi, bunun için alfabetik sıranın (a-z, 0-9) korunması gerek.

~ $ cat xa* > birlesmisdosya.avi

 blog it

21 Mart 2009 Cumartesi

Gene Yine Yeniden...

Bildirgeç te yayınlanmış bir makaleye yaptığım yorumu, yayınlamak istedim.

Linux kullananın da kullanmayanın da başına çok büyük olaylar geleceğini düşünmeye başladım artık :)

Metnin Aslına Şurdan Ulaşabilirsiniz.
http://www.bildirgec.org/yazi/linux-windows-a-alternatif-olabilir#yorum-200036


bbayer arkadaşımıza kesinlikle katılıyorum, fakat bu yazıdan çıkarmamız gereken bazı dersler de var tabiki. Evet kabaca baktığımız zaman son kullanıcı için linux kullanmak biraz uzak ama çok uzak değil. Az bir çabayla çok rahat linux kullanıcısı olunabilir. Linux çok hızlı gelişen bir işletim sistemi. Bugün baktığımızda 3D masaüstünü çok rahat çalıştırabilen (P3 bir makinede bile) bir işletim sistemi. Vista da bile bunu şu anda göremiyoruz. Gelecek nesil windowslarda bile görebilmemiz için, bence donanımımızı değiştirmek zorunda kalacağız. Linux yapısal olarak çok doğru ve çok sağlam, bir şeyin bir defada düzgün olarak yapıldığı ve geriye dönük desteğinde sürekli sağlandığı bir sistemdir.

Buna karşılık windows sistemlerde geriye dönük destek umursanmaz, destek kesilir yola yeni sürümle devam edilir, parası olan yeni sisteme geçer ve yeni özellikleri TÜKETMEYE başlar. Cafcaflı görsel dünyada güvenlik ikinci plandadır ve tüketim toplumu yeni nesil sitemleri tüketmeye mecburdur. Ne kadar uç noktadaysan o kadar rahat edersin ve ne kadar rahat edersen o kadar yeni sürümleri iple çeker hale gelirsin.

Yazıyı okuyan arkadaşlar için bazı ekler yapmak isterim.

1) MS Office 2007 SP2 ile Open Ofice dosyalarına destek getirdi. (getirmek zorunda kaldı) Sebep : MS kapitalist sistemin getirdiği kurallar sonucu tekelleşmeye çalışmaktaydı, fakat şu anda daha yumuşak bir politika gütmekte, Çünkü : Zorla Güzellik Olmaz!

Günümüz dünyasında ne yazık ki para gücün temelini oluşturuyor ama ne yazık ki bir insan olarak paranın herşey olmadığını anlamamız gerekiyor.

2) Free Software demek ücretsiz yazılım demek değildir. Burda bahsedilen "free" kelimesi özgürlük anlamında kullanılmaktadır ve Özgür yazılımlar ücretli olabilir. (Herşey para değildir, yaşamak için para gereklidir ama aç kalınırsa para yenilemez) Özgür yazılım genelde bir felsefe olarak telafuz edilir. Gerçekten linux platformuna uzak olan kişiler bu felsefeyi anlamakta sorun yaşamaktalar. Çünkü onların bildiği tek dünya da lisansa para ödenir, lisans kopyanmaz, kırılmaz, (burası biraz tartışmaya açık) yazılım üzerinde değişiklik istenilse de yapılamaz, verilen lisans sadece TÜKETİLİR.

3) Hangi dağıtımı kullanayım karmaşasına da bir teklif getirmek isterim. Türkiyede yaşıyorsak buyrun PARDUS Ulusal dağımı kullanın diyorum. (Tabi eğer isterseniz, çünkü bu kararı vermekte ÖZGÜRSÜNÜZ) Dağıtımın amacı son kullanıcının kullanmasına yönelik, komut satırıyla uğraşmadan, çok çok ihtiyacı olan bir şeyi biraz araştırarak bir iki makale okuyarak öğretmesini ve kullanabilmesini sağlamak.

Hiç bir şey yapmasanız bile sadece, windowsun dışında bir işletim sistemi olduğunu bilmek gerekiyor yada bazen farklı şeyler denemek gerekiyor.

Nacizane görüşüm budur.

SAYGILAR