21 Temmuz 2010 Çarşamba

Arama Motoru Optimizasyonu - SEO (Search Engine Optimization)

Bu yazımda kabaca sitemizi arama motoru için nasıl optimize edebileceğimizden bahsedeceğim. Grup firmalarımızdan biri için google sonuçlarında istenmeyen bazı sonuçlar elde ederken SEO nun nasıl yapılacağına dair öğrendiğim bilgileri teker teker sitemiz üzerinde uygulamaya başlamam ile yaşadığım sonuçları sizinle paylaşmak isterim.

Öncelikle aşağıdaki bilgiler ile elde ettiğimiz sonuçtan bahsetmek istiyorum. 2 Hafta önce istenilen anahtar kelime aramalarında ilk 500 sonuç içine giremeyen sitemiz, bugün itibariyle google aramalarında 2. sayfada ilk satırda yaklaşık 13. sıraya oturdu. Hatta bugün gün içinde yaptığımız güncellemelerin bile google tarafından indexlenmediğini ve yarın da bir takım küçük değişiklikler yapacağımızı düşünürsek, indexleme süresi ile beraber en geç 1 hafta içinde ilk 3 site içine girebilmemiz gayet mantıklı gözüküyor.
(Edit : Bu yazıyı yazdıktan sonraki gün ingilizce sonuçlarda 2. sıraya, Türkçe sonuçlarda ise 1. sıraya oturmayı başardık)

SEO yöntemleri hakkına yaptığım araştırma sonuçlarına göre Google'ın bir siteden beklentilerine az sonra değineceğim. Bu adımların her birinin ayrı öncelikleri var ve en üst sayfayı hedefliyorsanız bu kuralların hepsine uymanız gerekli. Gerisi sadece zamana bağlı.

Google ve Beklentileri

1) Meta TAG larınız, sitenizdeki her sayfa için farklı olsun ki. Her sayfanın içeriğini ayrı ayrı sınıflandırarak daha kesin sonuçlar elde edebileyim.
(Bazı sitelerde önerilen maximum meta tag sayısının 300 olduğundan bahsediliyor)
Meta tag description larınız da anahtar kelimeler ile örtüşsün ve meta taglarınızı önem sırasına göre sıralayın ki, ben de onları ayırt edebileyim.

2) Sitenizdeki her sayfanın Title bilgisi farklı ve site içeriği ile alakalı olsun ki, ben oralarda geçen kelimeleri de indexleyerek sitenize ulaşmada kolaylık sağlayayım.

3) Sitenizdeki sayfaların dosya yada link isimleri o sayfayı ne kadar iyi anlatırsa o kadar sevinirim. Adreslerinizde "q=828?page=4114" gibi ifadeler olmasından nefret ederim. (asp yada php kodunuzda sayfaya ait dosya ismini title için de kullanmak bir hayli pratik olacaktır)

4) Sitenizin text olarak içeriğinizi mümkün mertebe fazla olsun ki ben o metinleri de indexleyerek isteyenlere sitenizi önerebileyim. Daha doğru sonuçlar için metinler içinde anahtar kelimelerinizin sayısı ne kadar çok ise o kadar üst sıralara taşırım sizi. Fakat eğer gereksiz yere kelime tekrarı yaparsanız da hiç hoşuma gitmez. Bu yüzden dikkatli olun.

5) Başka sitelerden sitenize giden liklerden hoşlanırım ama karşılıklı link alışverişinden hiç hoşlanmam. Başka sitelerden size gelen linkler için sizin sitenizin pagerank ını artırırım. Hele hele link veren sitenin pagerankı ne kadar çok yüksek ve dışarıya olan link sayısı ne kadar az ise, sizin sitenizin payına o kadar çok pagerank veririm. Sayfaların pagerank değerini çok uzun zaman aralıklarında değiştiririm, bu yüzden pagerank değeri uzun vadede sitenizin değerine katkıda bulunacaktır.(Eğer birden fazla site adminliği yapıyorsanız, en yüksek pagerank değerine sahip olan A sitesinden B ye, B sitesinden C ye, C sitesinden D sitesine link vermeniz daha uygun olacaktır.)

6) Benim anlayacağım bir site haritanızın olması çok hoşuma gider. Böylelikle sitenizin bütününü daha hızlı indexleyebilirim.

7) Başka sitelerin sizin sitenize verdiği linkleri içren metinler, sizin anahtar kelimeleriniz ile örtüşüyorsa, işte o zaman sizi tebrik ederim ve anahtar kelime sorgularında sizi bir hayli yukarılara taşıyabilirim.

8) Sitenizin root klasöründe bir adet "robots.txt" tutup, robotlarımın sitenizin nerelerini indexlemesini istediğinizi belirtebilirsiniz.

Evet bütün bu noktalara düzenli olarak dikkat edersek google 1. sayfayı garanti etmese bile sizi üst sıralara çıkarmak için elinden geleni yapacaktır. Aslında google ın istediği sadece derli toplu düzenli bir site. Ortalama olarak hit alan ve derli toplu olan bir site için, kendi konusuna ait iyi düşünülmüş anahtar kelimeler ile ilk sayfada yer alması içten bile değildir. Eğer sıradışı yollar ile üs sıralara çıkmak isterseniz artık orası sizin bileceğiniz bir iş.

Yukarıdaki önerilere yardımcı olacak toolları internette arayarak, rahalıkla bulabilirsiniz.

Örneğin "Google Site Yöneticisi Araçlarını" şiddetle öneriyorum. Yine otomatik site haritası oluşturan bir çok ücretsiz program ve web sitesi mevcut.

Açıkcası pagerankı çok düşük olmayan, belirli bir ziyaretçi trafiği olan web sitemiz için yaptımız şey sadece 2 hafta boyunca siteyi ve anahtar kelimeleri optimize etmek oldu. Sonuç şu an itibariyle elle tutulur bir gelişime sebep oldu.

Tabi ki şirket gruplarımıza ait firma sitelerimizin linkini de vermeden geçmeyelim.
Kim bilir bakarsınız google amca günün birinde benim blogumu da indexleme lütfunda bulunur.
(Edit : geçen hafta blogumun sitemap ini google a bildirmiştim. Bu yazı yazıldıktan sonraki gün google bu postu indexlemişti ve ilk sayfada 5. sonuç olarak çıkabiliyordu.)

BGM Engineering and Power Plant Construction
http://www.bgm.com.tr

Novazet Endüstriyel Otomasyon Ürünleri Pazarlama
http://www.nova-z.com


SigmaPower Performance Monitoring and Optimization System

http://www.sigmapower.com/

Hatta neme lazım bazı ürünlerin bile linklerini koymak lazım. Google amca olurda blogumu indexleme lütfunda bulunursa, benim de ona söyleyecek iki kelime lafım olsun.
Şimdi REKLAMLAR (Ne yaparsınız pagerank parası)

- PR ELECTRONICS, MODEL 2202
PT100/PT1000/Ni100/LIN.R Transmitteri Universal Besleme

- PR ELECTRONICS, MODEL 2271
PT100/PT1000/Ni100/LIN.R Transmitteri DC Besleme, Röle Çıkışlı

- PR ELECTRONICS, MODEL 2273
PT100/PT1000/Ni100/LIN.R Transmitteri Loop Powered

- PR ELECTRONICS, MODEL 2914
2-Wire Oda Sıcaklığı Transmitteri

- PR ELECTRONICS, MODEL 4114
Universal Transmitter Universal Besleme, LCD Göstergeli

- PR ELECTRONICS, MODEL 4116
Universal Transmitter Universal Besleme, 2 Röle Çıkışı, LCD Göstergeli

- PR ELECTRONICS, MODEL 5102
Pt100/Pt1000/Ni100/LIN.R Transmitteri DC Besleme, 1 veya 2 Kanallı

- PR ELECTRONICS, MODEL 5111A
Universal Transmitter Universal Besleme, 2 Röle Çıkışı

- PR ELECTRONICS, MODEL 5114A
Universal Transmitter Universal Besleme, 1 veya 2 Kanallı, 2-Wire

- PR ELECTRONICS, MODEL 5116A
Universal Transmitter Universal Besleme, 2 Röle Çıkışı, 2-Wire

- PR ELECTRONICS, MODEL 5131A
Universal Transmitter Loop Powered, 1 veya 2 Kanallı

- PR ELECTRONICS, MODEL 6331A
Universal Transmitter Loop Powered, 1 veya 2 Kanallı

- PR ELECTRONICS, MODEL 6333A
PT100/PT1000/Ni100/LIN.R Transmitteri Loop Powered, 1 veya 2 Kanallı

- PR ELECTRONICS, MODEL 6334A
Termokupl Transmitteri Loop Powered, 1 Veya 2 Kanallı

- PR ELECTRONICS, MODEL 6335A
Universal, Hart Protokol Transmitter Loop Powered, 1 veya 2 Kanallı

- PR ELECTRONICS, MODEL 6350A
Universal, Profibus Transmitter Bus Powered, 1 veya 2 Kanallı

- PR ELECTRONICS, MODEL 6350A
Universal, Fieldbus Transmitter Bus Powered, 1 veya 2 Kanallı

- PR ELECTRONICS, MODEL 2204
Isolation Amplifier

- PR ELECTRONICS, MODEL 2279
AC/DC Transmitter

- PR ELECTRONICS, MODEL 2284
Isolation Amplifier

- PR ELECTRONICS, MODEL 2285
Loop-Powered Izalatör

- PR ELECTRONICS, MODEL 4114
Universal Izalatör / Transmitter

- PR ELECTRONICS, MODEL 4116
Universal Izalatör / Transmitter + 2 Röle Çıkış

- PR ELECTRONICS, MODEL 5104A
Repeater / Power Supply

- PR ELECTRONICS, MODEL 5106A
Hart Protokol Transparent Repeater

- PR ELECTRONICS, MODEL 5114A
Programlanabilir Izalatör / Transmitter

- PR ELECTRONICS, MODEL 5116A
Programlanabilir Izalatör / Transmitter

- PR ELECTRONICS, MODEL 5131A
2-Wire, Programlanabilir Izalatör / Transmitter

- PR ELECTRONICS, MODEL 5132A
2-Wire, Transmitter / Repeater

- PR ELECTRONICS, MODEL 5223A
Programlanabilir F/I Çevirici

- PR ELECTRONICS, MODEL 6185
Loop Powered, 1/2/4 Kanallı İzolatör

- PR ELECTRONICS, MODEL 6350A
Profibus Izalatör / Transmitter

- PR ELECTRONICS, MODEL 6350A
Fieldbus Izalatör / Transmitter

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne güzel bir yazı. Gerçekten bu tür veya makaleler okuma seviyorum. Başkalarının ne söyleyeceklerini görmek için sabırsızlanıyorum.

Tiryaki Taki dedi ki...

Teşşekkür ederim. Başka yorum geleceğini pek sanmıyorum. Çok ziyaretçi gören bir bloga sahip değilim. Sonuçta bunları yaptık ve 2-3 haftada ilk sıraya yerleştik. Tabi burada önemli faktör; site zaten yeterince hit alan, karşı linkleri olan bir siteydi. Google dostu değildi sadece, biz de google dostu haline getirdik. Gene de yeni bir sitede yapıldığında bu kurallara dikkat edilirse, kısa zamanda arama sonuçları içinde çıkacağı düşüncesindeyim.