21 Haziran 2009 Pazar

Drupal Kurulumu

Uzun zamandır işyerimizde kullanmış olduğum Drupal 6.10 sürümünü, bazı anlayamadığım sorunlar yüzünden, 6.12 ye yükseltmektense, sıfırdan tekrar kurmayı planlıyorum. Daha önceki kurulumda, kurulum kılavuzunu okuyarak, not almadan kurulum yapmıştım. Şimdi daha farklı bir yöntem kullanarak, hem Drupal' in yapısal olarak nasıl çalıştığını daha iyi öğrenmek adına, biraz kurcalayarak hem de not alarak kurulum yapacağım.

Standart Kurulum Prosedürü :

* Öncelikle Localhost'a kurulum yapacaksanız, Apache, Mysql, Php üçlüsü kurulumu için,
"Pardusta Apache PHP MySQL Kurulumu"
linkine göz atabilirsiniz.

* Phpmyadmin' nin de sisteminize kurulu olmasında fayda var. Gördüğüm kadarıyla Pardus üzerinde pisi paketi mevcut, burdan rahatlıkla kurulum yapılabilir.

* Daha sonra http://drupal.org/project/drupal sitesinden kararlı son versiyonu çekip /var/www/localhost/htdocs/ klasörü altına açıyoruz.

* Türkçe desteği vermek için http://drupal.org/project/tr sitesinden dil desteği dosyalarını indirip, drupal klasörü üstüne kopyalıyoruz.

* Not-1: Eğer localhost yerine bir web sunucusuna kurulum yapacaksanız, ftp yazılımınızın .htaccess dosyasını da taşıdığından emin olunuz.
".htaccess" dosyası hakkında daha fazla bilgi için,
"Htaccess Dosyası Nedir Neler Yapabilir"

* Not-2: Eğer aynı hesapta farklı siteler barındırıyorsanız kök dizin yerine bir alt dizin de kullanabilirsiniz.

* Drupal sitenize ait veritabanı giriş bilgileri gibi bazı önemli bilgileri settings.php dosyasında tutar. Daha önceleri bu dosya Drupal çekirdeği ile birlikte gelmekteydi. Dolayısıyla mevcut bir sitenizi güncellemek istediğinizde önce bu dosyanın bir yedeğini almak gerekiyordu. Artık her güncellemede bu işlemi yapmak yerine sadece sitenizi kurarken ek bir işlem yapmanız gerekiyor. O da çekirdekle gelen sites/default dizinindeki default.settings.php dosyasının bir kopyasını oluşturup adını settings.php olarak değiştirmek. Böylece bu dizinde biri settings.php diğeri de default.settings.php adından 2 dosyanız olacak. Sitenizi ileride güncellemek istediğinizde de bu dosyanın yedeğini almakla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız, çünkü indireceğiniz güncel Drupal sürümünde settings.php adından bir dosya olmadığından mevcut settings.php dosyanız korunmuş olacak.

settings.php dosyasını oluşturduktan sonra yazma izinlerini 777 olarak ayarlayınız. Kurulum tamamlandığında Drupal bu dosyanın yazma izinlerini salt-okunur olarak kendisi değiştirecektir. Eğer Drupal kurulum sonrasında izinleri değiştiremezse, bu izinleri kendiniz 555 olarak değiştirmelisiniz.

Pardus üzerinden 777 haklarını vermek için dosya özelliklerinin aşağıdaki gibi olması yeterlidir.
Eğer hosting hizmeti aıyorsanız, ftp programınızın özelliklerini yada komut satırından aynı yetkileri verebilmek için "chmod" komutunu incelemenizi öneririm.



Not-1: default.settings.php dosyasını kopyalamak yerine sadece adını değiştirmeniz yeterli olmayacaktır. Bu dizinde her iki dosyanın da bulunması gerekiyor.

Kurulum sırasında settings.php dosyası içeğinde elle bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Kurulum sırasında sizden istenen bilgiler otomatik olarak bu dosyaya yazılacaktır. Bu dosya hakkında daha fazla bilgi aşağıda verilmiştir.

settings.php
/var/www/localhost/htdocs/drupal1/sites/default klasöründeki settings.php, drupal ayarlarının tutulduğu dosyadır. Bu dosya içerisindeki "$db_url = 'mysqli://root@localhost/drupal1';" satırı drupal' in mysql serverda "drupal1" isminde bir veritabanı kullandığını gösterir. Veritabanının yedeğini alır yada değiştirme ihtiyacı duyarsanız bu dosyadaki veritabanı ismini değiştirmeniz yeterli. Eski bir yedek veritabanına geçiş yaptığımda sitemin, teması dahil tüm içeriğinin, ve tüm nodeların değiştiğini görüyorum. Kısaca Drupal'in php sayfalarında yaptığınız değişiklikler hariç, tüm web sitesi içeriğini bu şekilde değiştirebilirsiniz. Tabi burada versiyon geçişlerinden bahsetmiyorum.

Versiyon geçişlerinde yeni versiyon PHP dosyalarını drupal klasörünüze yerleştirdikten sonra, veritabanının da yeni versiyona geçişi için "update.php" dosyasını çalıştırarak, veritabanımızı da güncellememiz gerekiyor.

* Drupal PHP dosyalarının üzerine Türkçe dil desteği dosyalarını üzerine yazarak kopyaladım ve bu klasör içeriğini "/var/www/localhost/htdocs" klasörü altına "drupal612" isminde bir klasör içine yerleştirdim. Dolayısıyla local bilgisayardan "http://localhost/drupal612/" adresine eriştiğimde kurulum işleminin aşağıdaki gibi, ilk ekranı gelmiş bulunmakta.



Bu ekranı görüyorsanız, Apache PHP ve Drupal düzgün ve çalışır durumda demektir. Devam etmeden önce yeni bir veritabanı yaratmamız gerekiyor.

* PhPMyAdmin yönetim sayfasına erişmek için "http://localhost/phpmyadmin/" linkini kullanabilirsiniz. Default user "root" olmakla beraber şifresini boş geçebilirsiniz.

Aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi yeni oluşturduğum veri tabanı adına "drupal612db" ismini vererek "Oluştur" düğmesine basıyoruz.



* Veritabanımız da oluştuğuna göre artık bir önceki ekrandaki Drupal kurulumuna, dili Türkçe seçerek devam edebiliriz. Eğer "/sites/default/files" dizini bulunamadı gibi bir hata mesajı alırsanız, "/var/www/localhost/htdocs/drupal612/sites/default/files" adresinde bir files klasörü açın ve yetkilerinin 777 olduğuna emin olun.

* Veritabanına ait bilgileri, aşağıdaki ekrandaki gibi doldurarak kuruluma devam ediyoruz. Buradaki server ve port bilgileri farklı kurulumlarda değişiklik gösterebilir.



* Bir sonraki ekranda Mail Sunucusu üzerinden kullanabileceğiniz mail adresiniz ile beraber, yönetici adı (ben admin vereceğim) ve şifresini tanımlamanızı isteyecektir. Pardus üzerindeki sistemimde mail gönderebilmek için "postfix" mail sunucusunun da kurulumunu bu sırada yapmaktayım. Daha önceki kurulumlarda sistemimde herhangi bir SMTP sunucum yoktu.
Çalışıp çalışmayacağını bilemiyorum, servislerden postfix' i start ettim. Daha fazla bilgi ve postfix e ait yönetim araçları için "http://www.postfix.org/addon.html" sitesini ziyaret edebilirsiniz.

* Yönetici ve parola bilgilerini verdikten sonra kurulum işlemi tamamlanmış oluyor.

* Son olarak aşağıdaki resimdeki gibi settings.php dosyasındaki yazma yetkilerini kaldırarak daha güvenli bir sistem elde ediyoruz.



BİR DAHAKİ YAZIMDA, DRUPAL EKLENTİLERİNDEN BAHSETMEK İSTİYORUM, GÖRÜŞMEK ÜZERE...

Hiç yorum yok: